0

Handlevognen din er tom

Jeg skal ha min første 3D-printer, hva burde jeg velge?

Før du hopper inn i 3D-printer-verden bør du vite at uansett hvilken printer du velger (delvis med unntak av Zortrax M200) må du regne med litt prøving og feiling før du får gode resultater. Du bør også ha en viss teknisk forståelse og interesse. Grunnen til dette er at maskinene kan operere med mange forskellige materialer som krever forskjellige innstillinger og tilrettelegging, i tillegg til at samme type materiale kan variere i egenskaper fra produsent til produsent. Forskjellige 3D-modeller kan også kreve forskjellige instillinger.

Det er så og si umulig for printer-produsentene og lage innstillinger som fungerer godt for alle modeller og alle typer materialer fra forskjellige produsenter. I tillegg krever enkelte materialer preparering av underlaget. Noen materialer kan printes rett på skriveflaten, uten noen ekstra tilrettelegging, mens andre materialer krever et spesielt underlag for å få godt feste, eksempelvis: maskeringstape, koptantape, lim eller hårspray.

De viktigste instillingene du må regne med å eksperimentere litt med for å få optimale resultater er: temperaturer, skrivehastighet og hvor mye materiale printeren ekstruder (flowrate). I tillegg må maskinen kalibreres. Kalibrering må kun utføres før første print, eller etter du har fraktet printeren, byttet deler eller gjort andre ting med printeren som gjør at printhodet mister sin korrekte posisjon i forhold til underlaget. I vanlig bruk trenger man svært sjeldent å kalibrere.

Etter litt prøving og feiling vil du fort lære deg printerens egenskaper og få en forståelse for hvilke innstillinger som påvirker printkvaliteten og hva som egner seg best for ditt foretrukne materiale. Når du først har funnet et oppsett som fungerer bra for deg, er det bare å lagre innstillingene og neste gang du skal printe noe med samme materiale, behøver du ikke å justere på noe.

Når du skal velge din første 3D-printer er det fem ting du bør tenke over:

 1. Vil jeg ha en åpen eller proprietær filament-løsning? (Filament er materialet printeren bruker, tilsvarer blekkpatron i en en vanlig papir-printer.)

 2. Trenger jeg oppvarmet skriveflate (heated bed)?

 3. Vil jeg ha en låst eller open source/hackbar printer? (Liker du å skru og justere etter egne preferanser, eller ønsker du at produsenten skal gjøre jobben med å teste, og at alt fungerer optimalt rett ut av boksen så lenge du følger bruksanvisningen?)

 4. Hvor store ting skal jeg printe?

 5. Vil jeg printe med to farger/materialer samtidig?

Utdypning:

 1. Noen 3D-printer-produsenter lager også materialet (filamentet) til printerne selv, og legger opp til at maskinen kun skal brukes med det filamentet de selv tilbyr. Fordelen med dette er at du slipper å justere instillingene på printeren etter akkurat det filamentet du bruker. I stedet velger du simpelthen hvilket materiale du bruker, og så er alle innstillingene forhåndsbestemt av produsenten.

  Ulempen med dette er at du har et mer begrenset utvalg av materialer du kan benytte med printeren. Spesial-filament som NinjaFlex (gummigaktig materiale), Wood (filament med trepulver) eller ProtoPasta (filament med metallpulver) er ikke anbefalt å bruke med disse printerne, og du er i utgangspunktet låst til de variantene produsenten tilbyr. Dette filamentet er gjerne også dyrere enn “åpent” filament.

   
 1. Noen printere kommer med oppvarmet skriveflate, og noen kommer uten. Printere uten oppvarmet skriveflate er hovedsakelig ment for bruk med PLA. PLA er et veldig godt materiale for 3D-printing. Det er lett å jobbe med, gir gode resultater og er miljøvennlig.

  Disse printerne kan også fungere med andre PLA-baserte spesialfilamenter, som f.eks. Wood, men skal du printe med mer robuste materialer som ABS eller Nylon, er det anbefalt med oppvarmet skriveflate. Grunnen til dette er problematikk relatert til såkal “warping”. Dette går ut på at en del materialer trekker seg sammen når de blir avkjølt. En oppvarmet flate sørger for en jevnere og tregere temperaturendring, som igjen reduserer risikoen for at det printede objektet slår seg og mister fasongen.

  Uansett hvilken printer du velger, anbefaler vi å starte med PLA hvis du ikke har tidligere erfaring med 3D-printing, da dette er materialet som enklest gir gode resultater.

   
 1. Noen printere er satt sammen av lett tilgjengelige deler , som kan byttes ut eller oppgraderes etter eget ønske. Dette gjør at du kan tilpasse printeren spesifikt til ditt bruksområde, eller oppgradere deler, i stedet for å kjøpe en helt ny printer, om du etter en tid skulle få høyere krav til f.eks. presisjon eller hastighet.

  Andre printere består av deler spesifikt utviklet for den modellen, og har mindre eller ingen muligheter for oppgraderinger og utskiftning av deler. Til gjengjeld er disse printerne potensielt mer driftssikre, men også i snitt dyrere, funksjonalitet og størrelse tatt i betraktning.

   
 2. En viktig faktor når du skal velge printer, er hvor store objekter du ønsker å produsere. Vår minste modell fra M3D kan printe objekter opp til 109 x 113 x 116 mm, mens vår største modell, Wanhao 5S kan printe modeller opp til 305 x 205 x 605 mm.

  Det bør også tas med i betraktningen at det finnes diverse muligheter for å printe ut modeller i flere deler, som et byggesett. På den måten er det egentlig ingen begrensning på hvor store deler du kan printe, uavhengig av hvilken printer du bruker. Dette medfører naturligvis en del mer arbeid, og objektene vil få sømmer om de ikke blir bearbeidet.

   
 1. Vi tilbyr printere med én eller to ekstrudere. Med to ekstrudere kan man printe med to forskjellige farger samtidig, og man bestemmer i 3D-modellen hva som skal printes i hvilken farge.

  Kanskje enda mer interessant er at du kan printe med to helt forskjellige materialer samtidig. For eksempel kan du lage et objekt som består av både mykt og hardt materiale. For eksempel et vektøy som er laget i robust og hard Nylon, mens grepet er laget i myk, ergonomisk TPE. Eller en eske laget i tre ( Wood-filament) med detaljer i rustfritt stål ( Proto Pasta).

  En annen nyttig fordel er at du kan lage støttemateriale i et oppløsbart materiale. Printere med ett printhode baserer seg på støtter som kan knekkes av når du printer objekter med store overheng. Dette fungerer bra og er enkelt i oppsett, men etterlater seg gjerne noen spor i skillet mellom modellen og støtten.

  Med to printhoder kan du bruke det ene til å printe i et dedikert støttemateriale som f.eks. PVA som lar seg løse opp i vann. På den måten slipper du etterarbeid, og du unngår sporene som støtter ment for å knekkes av gjerne etterlater. Dette er også en god løsning dersom du skal printe modeller som ellers ville trengt støtter som er utilgjengelige etter at printen er ferdig. F.eks. hule objekter med interne overheng, eller veldig små, intrikate deler som kan gå istykker når du skal knekke av støttematerialet.

  Forslag eller kommentarer til guiden? Kontakt oss! Vi setter stor pris på alle tilbakemeldinger.

Oversikt:

1. Proprietært filament 2. Heated bed 3. Opensource 4. Skrivevolum 5. Dobbel ekstruder
M3D - Micro
109 x 113 x 116 mm
Wanhao - Duplicator i3 V2
200 x 200 x 180 mm
Wanhao - Duplicator 4S
225 x 145 x 150 mm
Wanhao - Duplicator 5S Mini (kan oppgraderes)
295 x 195 x 205 mm
Wanhao - Duplicator 5S
(kan oppgraderes)
305 x 205 x 605 mm 
Sharebot - Kiwi
140 x 100 x 100 mm
Sharebot - Next Generation
250 x 200 x 200 mm
Sharebot - Next Generation 2 x eks.
180 x 200 x 200 mm
Zortrax - M200
200 x 200 x 180 mm
Ultimaker Go

120 x 120 x 115 mm
Ultimaker 2+

223 x 223 x 205 mm
Ultimaker 2 Extended+

223 x 223 x 305 mm
Nyheter og oppdateringer

Meld deg på nyhetsbrevet for å få med deg nyheter, salg og oppdateringer